Valokuvaajaksi?

Kulttuurimme on yhä kuvallisempi. Valokuvaaja tallentaa hetkiä todellisuudesta toisten katsottavaksi, koettavaksi, ymmärrettäväksi ja tunnettavaksi. Kuva tulee kohti, sen kommunikaatiolta on vaikea välttyä.

Käytännössä kuvaajan työhön kuuluu paljon enemmän kuin täydellisen hetken tallentaminen. Valokuvaajan työ on myös neuvottelua, roudausta, tarkkailua, odottelua, järjestelemistä, kuvien seulomista ja käsittelemistä. Kuukausipalkkaiseksi kuvaajaksi päätyy ani harva. Kuvauksia tehdään yhä useammin freelancerpohjalta ja/tai valokuvausyrittäjänä. Markkinointi, myynti ja verkostoituminen ovat näin tulleet hyvin tärkeäksi osaksi valokuvaajan työtä.

Myös työn sisällöt ovat murroksessa. Viestinnän ja markkinoinnin sekoittuessa ja monikanavaistuessa harvalla on mahdollisuus keskittyä johonkin kapeaan erikoisalaan. Tämä on myös hedelmällinen tilanne valokuvan ja valokuvaajien kannalta.

Hyvä valokuvaaja on yhtä aikaa näkemyksellinen ja ihmissuhdetaitoinen. Työssä kohdataan päivittäin uusia ihmisiä ja erilaisia, odottamattomia tilanteita, joista pitäisi saada irti enemmän kuin heti näyttää mahdolliselta. Sanotaan, että valokuvaaja on juuri niin hyvä kuin hänen viimeisin kuvansa. Siksi jokaiseen uuteen työtilaisuuteen kannattaa suhtautua suurena mahdollisuutena.

 

Miten pääsen valokuvaajaksi?

→ Opiskelusta ja oppilaitoksista
→ Työllistymisestä

Mitä ammattivalokuvaajat tekevät?

→ Suuntautumisaloista
→ Työtehtävistä