Opiskelusta työelämään

Koulusta saat valmiuksia toimia valokuvaajana, mutta vasta työtehtävien kautta sinusta tulee ammattilainen.  Jos sinulle tarjoutuu tilaisuus työskennellä jo kouluaikana, tartu siihen.

 

Kuvaaminen tekee kuvaajan

Kouluissa ei aina muistuteta oppilaita riittävästi siitä, että valokuvaajan ammatin oppii käytännössä vasta työssä. Myös yrittäjyyteen liittyvät kysymykset jäävät kouluissa usein sivuseikaksi, vaikka käytännössä melkein kaikki valokuvaajat joutuvat yrittäjän asemaan  jossain vaiheessa työuraansa.

Assistenttina toimiminen, kesätyöt ja työharjoittelut ovat sinulle tärkeitä mahdollisuuksia tutustua työpaikkoihin ja toimeksiantajiin. Kun tutustut alalla toimiviin ihmisiin, rakennat verkostoa, joka kannattelee sinua työurallasi.  Kannattaa suhtautua uusiin opiskelu- ja työtovereihin ystävällisesti, sillä samojen ihmisten kanssa tulet olemaan tekemisissä koko urasi ajan.

Työtehtävien kautta alat myös vähä vähältä ymmärtää, minkälaisesta tekemisestä nautit, mitkä ovat vahvuutesi valokuvaajana ja mihin voisit erikoistua. Pyri siis hyödyntämään jokainen mahdollisuus työskennellä jo opiskeluaikana.

 

Työn alkuun

Työharjoittelu- tai assistentin paikkaa sinun kannattaa kysyä suoraan valokuvaajilta, lehdistä, kuvatoimistoista ja kuvaamoista. Journalistiliiton jäsenlehdessä Journalistissa ilmoitellaan jo marras-joulukuussa kesätyöpaikoista, mutta voit mainiosti soittaa oma-aloitteisesti myös sellaisiin yrityksiin, jotka eivät kesätyöpaikoistaan ilmoittele. Jos et ole Journalistiliiton jäsen, Journalisti-lehden löydät kirjastosta.

 

Suomen Journalistiliitto (journalistiliitto.fi)