Yrityksen perustaminen

Yritystä ei kannata perustaa ulkoisista syistä, kuten laskutuksen järjestämiseksi tai sosiaalisesta paineesta. Tee taustatyö huolellisesti ja kypsyttele liikeideaasi rauhassa – näin voit hyödyntää  myös erilaiset uusille yrittäjille suunnatut palvelut ja tuet.

 

Taustatyö

Perusta yrityksesi huolellisen taustatyön varaan. Sinun tulisi ainakin

  • eritellä omat yrittäjäominaisuutesi
  • tarkastella taloudellista tilannettasi erityisesti pakollisten menojen osalta
  • arvioida  liikeideasi vahvuuksia ja heikkouksia
  • hankkia tietoa markkinoilla jo toimivien yritysten tilanteesta
  • selvittää erilaiset yrityksen perustamiseen liittyvät lakisääteiset velvoitteet

 

Tartu innokkaasti mahdollisuuksiin työstää liikeideaasi yritysten perustamisen ammattilaisten ja kokeneiden yrittäjien kanssa.

 

Tukea yrittämisen alkuun

Yrittämisen alkuun on saatavissa erilaista apua ja taloudellista tukea. Työ- ja elinkeinotoimistot tarjoavat palveluja yrittäjille, yrittämisestä kiinnostuneille ja yritystoimintaa aloittaville. TE-keskuksista voi saada

  • henkilökohtaista neuvontaa
  • kursseja ja koulutusta
  • starttirahaa

 

Starttiraha

Jos haet aloittavalle yrittäjälle tarkoitettua starttirahaa, tee se ennen yrityksen toiminnan aloittamista. Jos laskutat uuden yrityksesi kautta, menetät mahdollisuutesi saada starttirahaa.

Ennen starttirahan saamista sinun on pääsääntöisesti käytävä yrityskurssi. TE-toimistot ostavat näitä kursseja ostopalveluna ja pitävät niistä verkkopalvelussaan valtakunnallista listaa. Kurssin voit käydä ennen starttirahan hakemista tai sen maksun aikana.

 

Yrittäjien kokemukset

Erittäin järkevää on kysyä neuvoa alalla toimivilta valokuvausyrittäjiltä. Kannattaa kuunnella myös herkällä korvalla kertomuksia, joissa kaikki ei mennyt niin hyvin. Tositarinat sisältävät paljon sellaista tietoa, jota et yrityksen perustamiseen perehdyttävästä oppikirjasta löydä.

Yritystä perustettaessa kannattaa taustatyö tehdä huolellisesti ja rauhassa. Kannattaa arvioida realistisesti muun muassa omat yrittäjäominaisuutesi, taloudellinen tilanteesi ja yritysidean menestymismahdollisuudet. Selvitä myös erilaiset lakisääteiset velvoitteet, joita yrityksen perustaminen vaatii. Tietoa kannattaa kysellä useammasta eri lähteestä. Seuraavana on lueteltu muutamia hyviä lähteitä yrityksen perustamisen tueksi.

Liiketoimintasuunnitelmasta

TE-toimistojen palveluista (mol.fi)
Starttirahasta (mol.fi)
Yrityksen perustamistoimenpiteistä (yrityssuomi.fi)